Frågor och svar om Flen Vatten Blitz 2017

Teresa Cerratto-Pargman, som svarar på frågorna, är projektledare för Flen Vatten Blitz 2017.

Vad är Flen Vatten Blitz?
– En vattenblitz är en kampanj för att samla in så många vattenkvalitetstester som möjligt i ett specifikt geografiskt område under en avgränsad tidsrymd, i detta fall Flens kommun under helgen 30 september–1 oktober. Vi ber individer och grupper i samhället att anmäla sig och delta i vattenblitzen så att vi kan få in åtminstone 100 vattenprover från Flens kommun. Med vårt testkit, som är enkelt att använda, kan deltagarna testa ett vattendrag som de själva väljer och ladda upp resultaten till Fresh Water Watch-appen via mobiltelefonen och sedan se resultatet på en interaktiv karta.

Varför gör ni det här?
– Syftet med ”citizen science” – medborgarvetenskap – är att koppla ihop människor med vetenskap och natur för att engagera dem i att bygga upp en mängd forskningsdata om sötvatten som samlats in från hela världen.

Varför valde ni just Flens kommun?
– Vi har sedan tidigare kontakter med Änggärdet, som är en gårdsgemenskap i Skebokvarn. Deras företrädare har bra nätverk i området, så vi bygger vidare på det.

Hur är vattenkvaliteten i Flen?
– Det återstår att se! Vår livsstil idag har en påverkan på våra naturresurser, i det här projektet undersöker vi bland annat om våra konsumtionsvanor har en effekt på vattenkvaliteten.

Blir det några åtgärder om det uppdagas förorenat vatten någonstans?
– Flen Vatten Blitz gör vi för att testa hur samarbete mellan forskare och invånare fungerar och för få en överblick av situationen i kommunens vattendrag. Resultaten blir tillgängliga för beslutsfattare och allmänhet, men vi kommer inte själva att vidta några åtgärder. Man skulle behöva göra mer regelbundna mätningar för att veta vilka specifika åtgärder som är lämpliga, ifall dessa behövs.

Vad är fördelen med att just medborgare går ut och tar massor med vattenprover?
– Genom att forskare och invånare hjälps åt kan vi förhoppningsvis få mycket mer data, och en bättre överblick över tillståndet i vattnet än om bara forskare ska ta prover. Det är också ett sätt att lära sig om vattnet och att göra människor uppmärksamma på hur viktigt det är med rent vatten och att vi alla kan hjälpas åt att bibehålla god vattenkvalitet.

Hur många vattenprov behövs för att resultaten ska bli användbara?
– 100 stycken. Så sprid gärna den här informationen!

Hur ser vi resultaten?
– På Fresh Water Watch finns en karta där man kan zooma in det området och de prover man vill veta mer om. Resultaten från Flen Vatten Blitz 2017 kan vi förstås inte se innan de är tagna.

Vad kommer att hända med resultaten?
– Förhoppningsvis kommer de att diskuteras vidare av till exempel beslutsfattare.

Vilka står bakom detta i Sverige och i världen?
– Vattenblitzen är en del av Ground Truth 2.0, som är ett treårigt projekt som finansieras av EU som syftar till att medskapa och validera sex medborgarobservatorier i sex länder: Spanien, Belgien, Nederländerna, Sverige, Zambia och Kenya. Det är professor Uta Wehn från IHE Delft Institute for Water Education, Nederländerna, som koordinerar och leder hela projektet. Vi på institutionen för data- och systemvetenskap vid Stockholms universitet jobbar för projektet i Sverige. Vi samarbetar med 13 olika organisationer,  bland annat med Fresh Water Watch, som är ett projekt inom Earth Water Watch, som sammanför forskare och allmänhet för samarbeten som till exempel Flen Vatten Blitz, och Akvo, som bistår med programvaran. Akvo är en stiftelse som på olika håll i världen hjälper sina samarbetspartners att ta hand om vatten, jordbruk, hälsa, till exempel.

 

Här finns länkar till anmälningssidan så att vi kan skicka testkittet med instruktioner till dig. Från samma sida kan du också ladda ner Fresh Water Watch-appen till din mobiltelefon. Anmäl dig senast 20 september.

Hur anmäla jag mig? Gå in på anmälningssidan hos Freshwater Watch här.

Behöver jag ladda ned någon app?  Du måste inte men det underlättar att använda appen för att mata in resultaten direkt. Annars måste du skriva ut formuläret från din data och har det med dig när du utför testerna och observationerna. Information om apparna finns här.

Om jag INTE ha en mobiltelefon eller inte få in appen i telefonen hur gör jag?

Du kan skriva ut blanketten och fylla i den för hand, för att mata in information i webben när du kommer tillbaka. Mer information här.

Fler frågor? Skicka mejl med ämnet Flen Vatten Blitz 2017 till projektledaren vid Stockholms Universitet Teresa Cerratto-Pargman: tessy@dsv.su.se eller använd vår kontaktsida.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s